Vil du prøve et klimavenligt og velsmagende alternativ til fx oksekød? Så prøv denne opskrift på kanin i rødvin, som er udviklet af kokkeelever Gitte Koch og Karina Thomsen.
Du kan læse mere om det kaninprojekt, Hotel- og Restaurantskolen deltager i i artiklen “Der skal kanin på komfuret“.
Gryden
Ingredienser:
- 1 kanin (i passende stykker)
- 200 gram bacon
- 8 forårsløg
- 4 fed hvidløg
- persille
- timian
- 1 flaske rødvin
- 200 gram svampe (fx kantareller)
- 100 gram koldt smør
- lidt smør/olie til stegning
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 180 grader. Find en gryde med låg som egner sig til at putte i ovnen.
- Rens svampene – de skal bruges hele.
- Fjern skallen fra hvidløgsfedene.
- Del forårsløg så det hvide er for sig og det grønne er for sig.
- Bacon vikles om kaninstykkerne.
- Brun kaninen af i en varm gryde med lidt olie, tilsæt hvidløg, forårsløg, svampe og krydderurter og svits i 5 minutter.
- Tilsæt rødvin og evt. vand så det dækker. Kog op, sæt låg på og lad retten simre i ca. halvanden time på komfuret eller i ovnen.
- Tag kødet op på et fad, og sigt væsken over i en lille gryde. Læg svampene og det hvide af forårsløgene i fadet sammen med kødet og hold det varmt.
- Inden servering piskes kolde smørtern i rødvinssaucen under jævn varme, og saucen hældes derefter over kanin, løg og svampe.
Blomkålsmos
Ingredienser:
- 2 små lilla blomkål (ca. 500 gram pr. stk.)
- 1/2 citron
- 1 tsk. sukker (efter smag)
- 2 tsk. salt
Sådan gør du:
- Blomkålen skæres ud i mindre stykker, puttes i en gryde og dækkes med vand. Tilsæt to citronskiver, men ingen salt.
- Kog blomkålen mør i ca. 10 minutter i en gryde med låg.
- Brun smør i en lille gryde.
- Hæld vandet fra blomkålen og blend den fint. Det kan godt tage lidt tid.
- Tilsæt det brunede smør lidt ad gangen.
- Når konsistensen er helt glat, tilsættes salt, sukker og citronsaft efter smag.
Tilbehør
Ingredienser:
- 1/2 gul blomkål i små buketter
- 1/2 citron
- Olie til stegning
Sådan gør du:
- Lige inden servering steges blomkålsbuketterne på en varm pande med olie, så de bliver mørkebrune, dog maks. fem minutter.
- Blomkålen tages hurtigt af panden, citronsaft og -skal hældes over og blomkålen drysses med salt.