Lapin au vin med blomkålsmos

Vil du prøve et klimavenligt og velsmagende alternativ til fx oksekød? Så prøv denne opskrift på kanin i rødvin, som er udviklet af kokkeelever Gitte Koch og Karina Thomsen.

Du kan læse mere om det kaninprojekt, Hotel- og Restaurantskolen deltager i i artiklen “Der skal kanin på komfuret“.

Gryden

Ingredienser:

  • 1 kanin (i passende stykker)
  • 200 gram bacon
  • 8 forårsløg
  • 4 fed hvidløg
  • persille
  • timian
  • 1 flaske rødvin
  • 200 gram svampe (fx kantareller)
  • 100 gram koldt smør
  • lidt smør/olie til stegning

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 180 grader. Find en gryde med låg som egner sig til at putte i ovnen.
  2. Rens svampene – de skal bruges hele.
  3. Fjern skallen fra hvidløgsfedene.
  4. Del forårsløg så det hvide er for sig og det grønne er for sig.
  5. Bacon vikles om kaninstykkerne.
  6. Brun kaninen af i en varm gryde med lidt olie, tilsæt hvidløg, forårsløg, svampe og krydderurter og svits i 5 minutter.
  7. Tilsæt rødvin og evt. vand så det dækker. Kog op, sæt låg på og lad retten simre i ca. halvanden time på komfuret eller i ovnen.
  8. Tag kødet op på et fad, og sigt væsken over i en lille gryde. Læg svampene og det hvide af forårsløgene i fadet sammen med kødet og hold det varmt.
  9. Inden servering piskes kolde smørtern i rødvinssaucen under jævn varme, og saucen hældes derefter over kanin, løg og svampe.

Blomkålsmos

Ingredienser:

  • 2 små lilla blomkål (ca. 500 gram pr. stk.)
  • 1/2 citron
  • 1 tsk. sukker (efter smag)
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du:

  1. Blomkålen skæres ud i mindre stykker, puttes i en gryde og dækkes med vand. Tilsæt to citronskiver, men ingen salt.
  2. Kog blomkålen mør i ca. 10 minutter i en gryde med låg.
  3. Brun smør i en lille gryde.
  4. Hæld vandet fra blomkålen og blend den fint. Det kan godt tage lidt tid.
  5. Tilsæt det brunede smør lidt ad gangen.
  6. Når konsistensen er helt glat, tilsættes salt, sukker og citronsaft efter smag.

Tilbehør

Ingredienser:

  • 1/2 gul blomkål i små buketter
  • 1/2 citron
  • Olie til stegning

Sådan gør du:

  1. Lige inden servering steges blomkålsbuketterne på en varm pande med olie, så de bliver mørkebrune, dog maks. fem minutter.
  2. Blomkålen tages hurtigt af panden, citronsaft og -skal hældes over og blomkålen drysses med salt.

kanin opskrift hotel og restaurantskolen