Varm chokolade med vanilje fra ”Opdagelsernes tidsalder”

Den første europæiske afhandling om chokolade blev skrevet i 1644. Den handlede om Spaniernes opdagelse af den fantastiske kombination; vanilje og chokolade som de gjorde sig i Mexico i 1500-tallet.

Kombinationen bestod af kakaobønner der var mast til en tyk paste sammen med vaniljestænger, nødder og forskellige krydderier. Denne paste blev trillet til kugler og efterfølgende opløst i varm vand, mælk eller mandeldrik.

Drikken blev kaldt Maya chokolade eller ”Gudernes drik”. Herunder ses en opskrift som er justeret lidt ift. den oprindelige, så vi også kan få en snert af Maya chokoladen her i Norden. Opskriften er beregnet til fire kopper.

Ingredienser:

8 dl mælk (havredrik, mandeldrik eller vand)

1 spsk. annatto frø (achiote)

6 smuttede mandler

6 ristede og afskallede hasselnødder

1 vaniljestang (1 tsk. Vaniljepulver – ikke sukker)

1 tsk. Anisfrø eller fennikel frø

1 spsk. tørrede hybenroseblade

1 kanelstang

Tørrede chiliflager eller hele chilier (efter eget ønske)

100 g mørk chokolade

En knivspids salt

1 spsk. sukker

Fremgangsmåde:

Varm mælken op sammen med annatto frø over medium varme. Rør i mælken indtil den begynder at småkoge. Skru ned på lav varme og lad mælken med annatto frø trække i 10 min. Hak imens de smuttede mandler og de ristede, afskallede hasselnødder i en minihakker til et fint nøddemel.

Sigt annatto-frøene fra mælken og kom gryden med mælk tilbage på medium varme. Tilsæt nøddemel, vaniljefrø fra vaniljestangen (og selve stangen), anisfrø, hybenroseblade, kanelstang og tørrede chiliflager/hele chilier efter ønske.

Bring mælkeblandingen i kog og skru derefter ned på lavt blus i 10 min. Hak den mørke chokolade groft. Fjern gryden fra varmen og tilsæt chokolade, salt og sukker under omrøring.

Tilsæt den mængde sukker der giver den sødme, du ønsker i den færdige drik. Kom chokoladedrikken i 4 krus og pisk drikken skummende lige inden servering. Dette gøres oprindeligt med en Molinillo som er en træpind, der fungerer som en blanding mellem et piskeris og en morter.

Maya chokoladen drikkes varm og skummende.